MORE INFORMATION

Before the development

The property was in good condition but it lacked personality inside and out. Space utilization was poor; the lounge in particular was very small in relation to the house itself. The entrance to the house lacked the 'wow' factor.

Building control, planning and conservation permission was applied for and attained, to completely open out the kitchen and family room area, knock through from the lounge to the integral garage, re configure en suite in master bed, remove partition walls from upstairs balcony, build a new stand alone double garage with additional room and log store.

What we did

Open plan area

We replaced partition walls in the kitchen/ diner/ playroom with structural supports creating a fantastic light open plan social space. Installed two sets of bi fold doors leading out to the patio creating an extra room. Installed new kitchen with central island, retro radiators, new boot / laundry room, zoned lighting system. Increased storage with bespoke shelving units, decorated in white and mixed old and new furnishings together. Each member of the family chose their favorite chair to put round the dining table. Created games area with air hockey table and dartboard.

Lounge

This room was very small in relation to the rest of the house; we increased the space by extending into the integral garage. We worked on 2 zones: a home cinema area and an entertaining area. In ceiling Projector, screen and surround sound were installed in one area and an open fire in the other. A new chimney had to be created. Zoned lighting was installed and two sets of bi fold doors gave access to front patio area.

En suite/ WC

The en suite was moved to the back of the master bedroom, as the couple didn't like walking through the en suite to get to their bedroom. A dressing room was also created within that space. Graphite iridescent mosaic tiles covered the walls and floor and highlights of Red were used on the shower partition and bathroom accessories.

A Guest WC was installed on the ground floor and we also added a cloakroom. Slate was used on the walls and floor. A small inset stainless steel sink was installed and a back to wall WC. We accessorized the room with a large galvanized metal-framed mirror. Added a touch of colour with a red towel and bathroom accessories.

Bedrooms

Boutique hotels we have visited inspired the master bedroom. We de cluttered, installed new spot lights and bedside angle poise lights, incorporated our trade mark piece, 'the floating bed' and created a soft wall by hanging voile curtains along the length of the window wall with lighting behind to create a sultry atmosphere in the evening.

Shag pile carpets were installed to complete the feeling of luxury. Key pieces were sourced to finish the look e.g. ball chair, floating bedside tables, free standing mirror.

A small amount of cash left from the original budget was used to re style the two kids rooms giving them more storage and longevity. We adapted some IKEA pieces to keep costs down.

Front entrance and hall

Full length windows were installed to create more of an impact, partition walls were removed in hall and we installed a glass balustrade on the stairs opening out the whole area, painted all the windows graphite, as the bifold doors, installed a glass shelter and re structured the front garden to create a stylish entertaining space with outdoors lights, fountain and parking for guests.

Garage

We built a new double garage with extra room and log store by the front driveway. Galvanized garage doors were used to create a creative mix of materials that complimented the natural materials of the build.

The result

A great sociable family space with lots of personality.

 

Web design by Mark Design Brighton