MORE INFORMATION

Before the development

Poor general condition, rotting windows, damp, out of date electrics, plumbing and a old inefficient boiler. Asbestos in garden shed.

What we did

Firstly we called a specialist to remove asbestos. Applied and attained planning and conservation permission to, completely open out the basement with additional access to patio. Installed new windows throughout, re-plastered walls and ceilings, installed new electrics, upgraded plumbing and central heating system. Updated kitchen and bathrooms. and re decorated throughout. Created new patio garden.

Kitchen area

Opened up basement to create one large social space, living, cooking and dining area opening out to garden. Designed part of the kitchen to work within the space under the stairs. 'Bespoked' 'Wickes' kitchen units and combined them with a honed granite worktop. Baumatic appliances were used throughout. Honed slate was used on the floor area and continued outside to the patio. Bi fold doors were installed to give additional access to garden.

Dining area

Continued with honed slate floor, sourced narrow but long dining table from Habitat, teamed with some White stackable chairs from IKEA, topped off with a modern chandelier from 'Conran'.

Lounge

In this area we used the slate on the chimneybreast to create a focal point. Changed the floor covering to recycled wood to create the feeling of a different zone. Introduced feature lighting, in the floor and on the stairs.

Bathrooms

Both were small rooms and neutral colours were used throughout to make the best use of light and space. Walk in shower was created in guest shower room.

Bedrooms

Fitted wardrobes, accent colours and feature walls were introduced to create impact.

The result

Knocking down the walls in the basement created a fantastic light open plan social space. The two sets of bi fold doors leading out to the patio created an extra room coining the phrase 'bringing the outside in'.

 

Web design by Mark Design Brighton