MORE INFORMATION

Before the development

A cavern of small rooms made this building seem pokey and dark. It was in serious need of refurbishment. The house suffered from damp as well as some awful 70's décor. Planning, conservation and building control permission was applied for and attained before the works began. A structural engineer and architect were also instructed onto the project.

What we did

On the ground floor we knocked down a number of walls to create a totally open plan area, demolished the 'lean to' which encroached onto the garden space. Re planned the total space, re wired, re plumbed, installed under floor heating, solar panels, zoned lighting, audio/visual system, galvanized drainpipes and guttering, repaired the roof, put in a damp course. Converted the excess integral garage space into a utility area. Relocated the stairs. A curved wall was constructed upstairs in the hallway and landing and textured wallpaper was applied to make it a strong feature, a chandelier was hung over the stairs for dramatic impact.

Kitchen/ utility area

Created a new kitchen space where the main lounge was and opened it out to the patio by installing a set of bi fold doors, installed a reclaimed brick feature wall. Designed a new layout for the kitchen including a large island. Created an entrance from the kitchen to the new utility space. Harvey Jones supplied the 'Zebrano' kitchen and a stainless steel worktop was sourced from a local supplier, industrial lino was used on the floors. A chandelier was hung over the island and new spots were installed in the ceiling, led lighting was used above and in the plinths of the kitchen units.

Lounge

The lounge was now part of the 80sq metre open plan space; we installed a central two-way open fireplace, which also doubled as a structural post. Windows were repaired and a new front door replaced the existing weathered one. Library sliding shelving was made on site and fitted into the office area; more shelving was added in the entertainment area for cd's. A TV cabinet was built and attached to the wall, which incorporated media storage. Recycled herringbone wood flooring was used on the floor and stained dark chocolate. A new corian and wood staircase was designed and built off site to link the ground floor with the first floor. Bi fold doors were installed to open out to patio garden New industrial spots were installed in the ceiling and a chandelier was hung over the dining table.

Bathrooms

2 new bathrooms and one en suite were installed upstairs and a guest WC was accommodated downstairs in the open plan space. The guest bathrooms were white and fresh with accent LED lighting. Black tiles were used in the en suite, which complimented the chrome bathroom accessories and colour changing lighting.

Bedrooms

The ceiling was removed from the master bedroom to give extra height and the beams were renovated and painted. A chandelier was hung over the bed. Fitted wardrobes were constructed along one wall and shag pile carpet was used throughout. A floating bed was placed in centre of room with floating shelves both side and light controls. Guest bedrooms were refurbished in neutrals and textured feature wallpapers.

Patio garden

Slate tiles were used as ground cover timber seating was built along the plant wall; a timber storage hut, outside lighting and a water feature were also installed.

The result

A very spacious, contemporary seaside home.

 

Web design by Mark Design Brighton