MORE INFORMATION

Before the development

The property had been a family home, with shabby bright coloured kids bedroom, an en suite without a loo, very dark and dated décor throughout and poor use of internal space. The previous owners had put in a raised platform with balustrade by the windows in the lounge, without having obtained planning permission; our plan was to take it down as it made the lounge look small and cramped.

The electrics and plumbing like in many of these old buildings was not to current standards. Overall great potential to improve and create a more contemporary second home suitable for modern living.

What we did

The main aim was to bring a sense of light to the flat and make the most of the impressive sea views in the lounge. A lot of prep was needed before the builders could start, as planning permission was required to take down part of the kitchen wall, the stud wall between the bathroom and WC and install a 'saniflo' toilet to the en suite.

To our surprise we also needed planning permission to take down the raised platform in the lounge, even though there had been no planning granted for it in the first place. The conservation officer also had to be consulted, as it was a listed building, as did the management company representing the leaseholders of the building.

Kitchen/ dining area

The wall between the lounge and kitchen blocked some of the beautiful sea views therefore we planned to reduce the length of the wall by several feet to create a semi open plan kitchen/diner. We re worked the kitchen layout to make better use of space, increased storage and incorporated extra appliances. Installed a made to measure 'Corian' worktop, integrated iPod docking station as part of a whole system, re decorated in brilliant white and for colour used a 'Union Jack' 'Smeg' fridge.

Lounge

The raised platform area was removed. Working with the Great period features , we decorated with shades of White and incorporated a little bit of 'Saville Row' by using a men's suiting pinstripe wall paper. Luxury Black raised pile carpet, Black 'Chesterfield' sofa, 'Eames' recliner chair and a dramatic Black chandelier. Additional storage was added as well as an integrated I pod docking station as part of a whole system.

Family Bathroom

We created a bigger family bathroom by knocking down the stud wall between the separate WC and the bathroom, re worked the layout to create the feeling of more space. Worked on a Black and White 'Moroccan theme” using Moroccan low cost tiles, accessories and light fitting, successfully contrasting with the modern 'Starck' inspired bathroom fittings,

Bedrooms

Installed glass en suite cubicle in master bedroom, to create the feeling of space installed 'floating' bed. Added a feature wallpaper wall. Installed integrated iPod docking station as part of a whole system and TV.

Bedroom 2 had very little natural light; it was situated by the light well of the building. To create a light and airy feel, we installed a white floating wall with feature lighting complimented by another 'floating' bed and subtle wallpaper feature wall Bedroom 3, the smallest of three, We introduced some textured wallpaper to a feature wall and sourced a beautiful luxurious Black French bed; to offset the period bed we used a modern chandelier, bedside tables and lamps.

The Result

As you can see from the images, the property has been transformed, into a stylish and contemporary holiday pad.

 

Web design by Mark Design Brighton